Kako spriječiti pojavu legionela u pitkoj vodi
Što su legionele?
Legionele su bakterije koje doista ne želimo imati u svojim tijelima. One su uzročnici bolesti i mogu dovesti do infekcija, osobito u osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.
Budući da se šire u cijevima s pitkom vodom, važno je paziti na njihovo stanište i kvalitetu naše pitke vode.
Kako legionele dospijevaju u vodu?
Legionele dospijevaju u pitku vodu preko dovoda vode u kućanstvu. Opasne za ljude postaju tek kad se male količine legionela koje se nalaze u cijevima znatno razmnože. Temperatura i ustajalost vode te opskrba hranjivim tvarima u pitkoj vodi odlučujući su čimbenici za širenje legionela. Temperature između 25 i 50 stupnjeva Celzijevih savršeni su uvjeti za razmnožavanje takvih bakterija, no to je problem samo ako se voda redovito ne zamjenjuje.
Angažiranje tvrtke specijalizirane za analizu vode dobra je ideja za testiranje na legionele u vašem kućanstvu.
Legionela se ne treba bojati niti ih podcjenjivati
Legionele su bakterije koje mogu uzrokovati bolesti. Kad upotrebljavate tuš, ispiru se iz glave tuša u sitnim kapljicama vode. Patogeni ulaze u pluća u vodi putem dišnih putova. U zdravih ljudi malo je vjerojatno da će uzrokovati bolest. Međutim, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti ugrožene.
Koje bolesti uzrokuju legionele u vodi?
Legionele mogu uzrokovati legionarsku bolest. Riječ je o ozbiljnoj infekciji pluća sa simptomima koji uključuju naglu pojavu glavobolja i bolova u prsima, kašalj, groznicu i vrućicu. Infekcija pluća često je teška i može trajati oko četiri tjedna. Dugoročni učinci nisu poznati.
Jesu li infekcije uzrokovane legionelom česte?
U većini zemalja prijavljenih slučajeva legionarske bolesti uzrokovane legionelom ima manje od dva slučaja na 100 000 ljudi u skladu s podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Europski prosjek je 1,8 slučajeva. U Njemačkoj je stopa samo 1,7 slučajeva na 100 000 ljudi.
Savjeti za pitku vodu s malom količinom legionela
Za borbu protiv uzročnika bolesti služe sljedeće mjere:
- Pobrinite se za to da se WC školjka ispire otprilike jednom u 24 sata. Time se može spriječiti širenje uzročnika bolesti čak i kad su temperature povoljne za to.
- Postavite spremnik tople vode na najmanje 55 °C. Tako se bakterije neće moći razmnožavati u spremniku tople vode.
- Instalacija uređaja za higijensko ispiranje dobra je ideja u kućanstvima koja se ne koriste redovito. Ti se uređaji mogu programirati tako da se cijevi redovito ispiru i da se voda zamjenjuje.
- Redovito čistite aeratore na armaturi i glavi tuša.
Ispravnim planiranjem osigurajte higijenu pitke vode
Ako postoji problem s legionelama, mogla bi se isplatiti uporaba privremenog uređaja za higijensko ispiranje, kao što je model Geberit HS10. Bez većih preinaka i troškova može se postaviti na odgovarajući dio cjevovoda kako bi se poboljšala kvaliteta vaše pitke vode.
Preporučuje se fiksni uređaj za higijensko ispiranje ako se kućanstvo ne koristi redovito. Time se sprečava dugotrajno stajanje vode u vodovima pitke vode. Uređaji za higijensko ispiranje mogu se instalirati u vodokotliću WC školjke ili izvana na odgovarajućem mjestu u sustavu opskrbe vodom. Uređaji za higijensko ispiranje mogu se programirati izravno na proizvodu ili, ovisno o modelu, postaviti i kontrolirati s pomoću Aplikacija Geberit Control.
Spriječite pojavu legionela redovitim pregledom filtera vode u kućanstvu
Vlasnici kuća trebali bi angažirati vodoinstalatera za redovitu provjeru filtera vode u kućanstvu. Naime, vodoinstalateri mogu preporučiti zamjenu kada je to potrebno.
Podstanari u pravilu ne moraju voditi računa o tome jer su obično stanodavci odgovorni za kontrolu i zamjenu.
Obratite pozornost na temperaturu vode
Temperature vode između 25 i 50 stupnjeva Celzijevih savršeni su uvjeti za razmnožavanje legionela. Bakterije se naglo prestaju razmnožavati na 50 stupnjeva, dok se vrijeme potrebno za njihovo udvostručenje smanjuje na temperaturi ispod 25 stupnjeva. Osobito ljeti postoji znatan rizik od zagrijavanja cijevi za hladnu vodu u opasnom području.
Koraci se mogu poduzeti prvenstveno na spremniku tople vode. Postavljanjem temperature tople vode na najmanje 55 °C u svakom trenutku sprečava se razmnožavanje bakterija.